Pozostając w tematyce finansów i nawiązując jednocześnie tematyki działu Lifestyle przedstawiam dzisiaj karmelowe ukojenie dla wszystkich zmęczonych całotygodniową pracą traderek (i traderów!). Prosty przepis, który dzisiaj proponuję, powszechnie znany jako „ciasteczka milionera”, to faktycznie synonim słodkiego dostatku zawierający w sobie nie tylko delikatne, kruche ciasto, ale również złocistą masę toffi otoczoną wyśmienitą deserową czekoladą. Zaletą „millionaires’ shortbread” jest prostota, krótki czas przygotowania oraz niewielka ilość składników potrzebnych do realizacji przepisu.
Składniki na ciasto
175 g mąki pszennej
125 g masła
4 łyżki stołowe jasnego cukru trzcinowego
Składniki na toffi
60 g masła
400 g skondensowanego mleka z puszki
¾ szklanki cukru
Składniki na warstwę czekoladową
150 g czekolady deserowej
Przygotowanie ciasta
Do naczynia przesiać mąkę oraz dodać masło, a następnie ucierać do uzyskania jednolitej masy. Dodać cukier i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie wyłożyć równomiernie do formy posmarowanej cienko masłem (bok formy 23 cm). Powierzchnię ciasta ponakłuwać widelcem. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C.
Przygotowanie toffi
Przygotowanie warstwy czekoladowej
Gdy masa toffi wystygnie i stężeje, roztopić czekoladę deserową w kąpieli wodnej. Rozprowadzić polewę równomiernie na karmelu i odstawić do zastygnięcia. Następnie pokroić ciasto na niewielkie kwadraty.
Smacznego!