Millionaires’ Shortbread

2015-09-11_104340d

Pozostając w tematyce finansów i nawiązując jednocześnie tematyki działu Lifestyle przedstawiam dzisiaj karmelowe ukojenie dla wszystkich zmęczonych całotygodniową pracą traderek (i traderów!). Prosty przepis, który dzisiaj proponuję, powszechnie znany jako „ciasteczka milionera”, to faktycznie synonim słodkiego dostatku zawierający w sobie nie tylko delikatne, kruche ciasto, ale również złocistą masę toffi otoczoną wyśmienitą deserową czekoladą. Zaletą „millionaires’ shortbread” jest prostota, krótki czas przygotowania oraz niewielka ilość składników potrzebnych do realizacji przepisu.

Składniki na ciasto

175 g mąki pszennej
125 g masła
4 łyżki stołowe jasnego cukru trzcinowego

Składniki na toffi

60 g masła
400 g skondensowanego mleka z puszki
¾ szklanki cukru 

Składniki na warstwę czekoladową

150 g czekolady deserowej

Przygotowanie ciasta

Do naczynia przesiać mąkę oraz dodać masło, a następnie ucierać do uzyskania jednolitej masy. Dodać cukier i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie wyłożyć równomiernie do formy posmarowanej cienko masłem (bok formy 23 cm). Powierzchnię ciasta ponakłuwać widelcem. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C.

Przygotowanie toffi

W rondlu umieścić cukier, masło i mleko skondensowane i gotować aż do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować masę aż karmel zgęstnieje na tyle, by odchodzić od ścianek naczynia. Gotową masę wylać na upieczone kruche ciasto i odstawić do wystygnięcia.

Przygotowanie warstwy czekoladowej 

Gdy masa toffi wystygnie i stężeje, roztopić czekoladę deserową w kąpieli wodnej. Rozprowadzić polewę równomiernie na karmelu i odstawić do zastygnięcia. Następnie pokroić ciasto na niewielkie kwadraty.

Smacznego!

Maja

Leave a Comment